Miloš K. Ilić dobitnik nagrade “Edo Budiša” za 2017. godinu

Godišnja književna nagrada „Edo Budiša“ Gradske knjižnice Pazin, pri kojoj djeluje književna rezidencija Kuća za pisce – Hiža od besid, ove godine ide Milošu K. Iliću za djelo „Umorni kao psi“ (Partizanska knjiga, Kikinda).

U konkurenciju ulaze autori do 35 godina starosti kojima je u 2017. godini objavljena zbirka kratkih priča. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić i Rumena Bužarovska.

Osim nagrađene knjige ove godine je na natječaj pristiglo još četiri naslova: zbirka „Transparentne životinje“ (Partizanska knjiga, Kikinda) autora Stefana Boškovića, zbirka Mirka Božića „Kristalno zvono“ (Fraktura, Zaprešić), zbirka „Svaka dobija“ (Partizanska knjiga, Kikinda) autora Dimitrija Bukvića, te zbirka „Kad sam padala u travu“ autorice Naide Mujkić (Centar za obrazovanje i kulturu Tešanj, Tešanj).

O dobitniku nagrade „Edo Budiša“ odlučio je žiri u sastavu Vanesa Begić, Boris Koroman, Ivana Ujčić i Neven Ušumović.

U obrazloženju za dodjelu nagrade žiri ističe da je riječ o „izvanredno dramatiziranim pričama s bravuroznim osjećajem za suspens. Zbirku konceptualno objedinjuje mjesto zbivanja – Nedođin s okolicom (prepoznajemo motive srpske ravničarske provincije) – pa čitatelj stječe dojam da se neprestano nalazi u istom svijetu. To je svijet neispunjenih ljubavi, neiskazane bliskosti, surove tjelesnosti i velikih socijalnih razlika. Pripovijedanje odlikuju originalni detalji, fluidna sintaksa, kao i uvjerljivi dijalozi. Postupnom gradacijom fantastike, opscenosti i nasilja u zbirci, Milošu K. Iliću uspjelo je napisati knjigu izuzetne imaginacije i provokativnosti“.

Miloš K. Ilić rođen je u Pančevu 1987. godine. Kratke priče objavljuje od svoje petnaeste. Prvu zbirku priča „Priče o pivu“ objavila mu je beogradska Laguna 2008. godine.